18 nov 2021

Test: Vad ska du jobba med?

Har du svårt att bestämma dig för vilken väg som känns rätt? Räta ut de första frågetecknen genom att ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Testet bygger på den amerikanske professorn John Hollands ”matchningsteori”, en modell som bland annat har använts av Arbetsförmedlingen.

Om du inte är nöjd med resultatet

Här är några tips till dig som funderar över vad du vill bli.

  • Välj med både hjärna och hjärta. Var strukturerad när du tänker och utforska alternativen och utforska dig själv. Men känslorna måste också finnas. Du måste bli förälskad innan du bestämmer dig.
  • Ta reda på vad som finns. Du kan inte välja något du aldrig hört talas om. Här ligger en stor hemlighet som många blundar för. Med databaser och olika webbsidor kan du lätt få veta dina möjligheter.

  • Dröm stort. Sätt mål för ditt liv men var beredd att ompröva under vägen. Hinder är till för att övervinnas.
  • Ta hjälp av kompisar. Gör till exempel Arbetsförmedlingens test tillsammans, där kompisen svarar på frågor om dig. Då får du en utomståendes syn på vem du är. Sedan byter ni och du svarar åt din vän.

  • Var öppen! Det finns en teori som kallas ”planned happenstance” – planerad slump. Om du är nyfiken, flexibel och öppen så dyker det ofta upp saker längs vägen.

Senast uppdaterad: 18 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Ny utbildning för gammalt yrke

Vill du jobba utomhus med ett fysiskt och omväxlande jobb? Morgondagens fiskare kommer att möta nya utmaningar. Hösten 2011 startar en ny utbildning för fiskare. Det här är den första eftergymnasiala yrkesutbildningen för yrkeskåren och fokus kommer att ligga på hållbart och småskaligt. – Det finns ett stort behov av föryngring av kåren eftersom medelåldern ligger på 57 år, säger Jan Karlsson, pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Mäklare – senaste trendutbildningen

Mäklarutbildning är populärt. Vid senaste antagningen hade man tre förstahandssökningar per plats – bara vid utbildningen i Luleå. En som hakat på trenden är Tomas Johansson, 23. För två och ett halvt år sedan började han på fastighetsmäklarprogrammet vid Högskolan Väst i Trollhättan. – Utbildningen har varit bra mestadels. Givetvis har det varit kurser man gillar mer än andra.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”. 

Läs mer