Högskoleprovet
18 jul 2022

5 vanliga frågor om högskoleprovet

Får alla skriva högskoleprovet och kan alla se mitt resultat? Här är svar på några vanliga frågor om högskoleprovet.

1. Får alla skriva?
Den som fyller eller ska fylla 18 år samma kalenderår som provet genomförs får skriva högskoleprovet. Den som börjat gymnasiet innan de fyllt 16 år får delta i högskoleprovet första gången vårterminen årskurs 2.

2. Hur funkar det med antagning?
För att kunna använda ditt högskoleprovsresultat vid antagning till högskolan så måste du för det första vara behörig till den eller de utbildningar du vill gå på. Om ett urval måste göras, det vill säga om det finns fler behöriga sökande än platser på en utbildning, fördelas platserna på olika urvalsgrupper. Minst 1/3 och högst 2/3 av platserna ska fördelas till betygsgruppen respektive till högskoleprovsgruppen.

3. Vad är grejen med lottning?
Till vissa utbildningar är det nästan nödvändigt att du har gjort högskoleprovet för att du ska kunna konkurrera om en plats. Det beror på att provresultatet också används för att skilja mellan sökande med samma meriter i betygsurvalet. Du behöver kolla hur antagningen görs för den utbildning du är intresserad av.

4. Kan jag använda provresultatet för att komma in på en utbildning i utlandet?
Nej, ditt provresultat kan du bara använda i Sverige. Däremot kan du ansöka om att få skriva provet utomlands. Titta på Universitets- och högskolerådets webbsida studera.nu för att se hur du går tillväga.

5. Kan andra se mitt resultat?
Alla provresultat över 0,05 poäng överförs automatiskt till universiteten och högskolorna och till Universitets- och högskolerådets antagning. Provresultatet är inte hemligt, eftersom det är en offentlig handling.

Tänk på: Tidigare resultat har fått förlängd giltighetstid sedan provet ställdes in hösten 2020 på grund av pandemin. 

Senast uppdaterad: 18 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Fuska eller inte fuska – det är frågan

Studenten gjorde fel och fick sitt straff. Lika enkelt var det inte när rektorn blev anklagad för fusk. Läs mer: Så fuskar studenterna Så mycket fuskas det Karin studerar ett mastersprogram i Lund. Två gånger har hon åkt fast för fusk. Hon är inte stolt över det och hon erkänner de fel hon gjort. Hon har tagit sitt straff. – Jag säger inte att jag gjorde rätt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler platser på vårdutbildningar

Det blir 415 nya platser på sjuksköterskeprogrammen nästa år, enligt ett förslag från regeringen. Men Vårdförbundet är skeptiskt till om platserna kommer att fyllas. De kommande tre åren blir det 40 nybörjarplatser på läkarprogrammen, 29 på tandläkarprogrammen och 485 på sjuksköterskeutbildningarna på högskolor och universitet runt om i landet, enligt ett förslag från regeringen som presenteras i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet. Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida l ...
Läs mer