19 okt 2021

Stipendierna ger honom chansen

Snowboardåkaren Jesper Carlqvists nyckel till framgång har varit stipendier. Nu ska han söka till ett snowboardgymnasium. Här hittar du stipendietipsen.

Jesper Carlqvist, 15, kommer från Viksjö utanför Stockholm. Vid svenska mästerskapen i snowboard 09/10 blev han tvåa i ­half­pipe och trea i slopestyle i ungdomsklassen. Förebilderna är Niklas Mattsson och bröderna Halldor och Eiki Helgason.

– Jag vet inte riktigt varför det blev snowboard. Det är en actionfylld sport, man känner adrenalinet, det är härligt i backen. Du åker bort alla problem. Man har så jättestor åkglädje så man är nästan alltid glad, säger Jesper.

Nyckeln till Jespers framgångar har varit två stipendier från Y-mens club och Stöd och Stipendier. Tack vare stipendierna har han kunnat resa till snowboardbackar utomlands och köpa bättre utrustning.

– De har verkligen varit till jättestor hjälp. Bland det viktigaste är att resa, då blir man känd och det är viktigt har jag hört.

Men Jesper vill inte kalla sig snowboardproffs.

– Nej, jag har fått stipendier men jag har ingen regelbunden inkomst. Jag kan inte kalla mig proffs än.

Nu när det är dags att ­söka till gymnasiet har Jesper siktet inställt på riks­intaget till Malung-Sälens gymnasieskola där han kan ägna gymnasietiden åt sin sport. Alla tre idolerna Niklas, Halldor och Eiki har pluggat där.

– Det gäller att prestera bra på uttagningarna, säger Jesper. Jag hoppas.

Tips: Så får du stipendier

  • Hitta. Ett sätt är att söka i länsstyrelsens databas över stipendier. Ett annat är att se vilka stipendier som finns på ditt lärosäte – fråga din studentkår om hjälp. Du kan till exempel söka för studier, idrott, hantverk, kulturella projekt och sociala ändamål.
  • Uppfyll villkoren. De flesta stipendier kan inte sökas av vem som helst. Vanligtvis måste du uppfylla vissa villkor. För-utom de mest uppenbara kraven (som att du måste syssla med idrott för att få idrottsstipendium) brukar det vara krav på att du ska komma från en viss ort.
  • Sök. Ansökningen till ett stipendium bör innehålla en meritförteckning, betyg, rekommendationsbrev, referenser och en kostnadsplan. Kom ihåg att spara en kopia av din ansökan.

Fakta: Stipendier

Stipendier

Sportstipendier i USA

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-06-20

Expertens bästa ekonomitips

Han hjälper människor med ekonomitrubbel på TV. För AllaStudiers räkning ger han de bästa tipsen. Patrick Grimlund är doktorand i företagsekonomi vid Uppsala universitet och ny programledare för Lyxfällan på TV3. Hans bästa tips till studenter är att spara in på boende och mat. - Bo hemma hos föräldrarna så länge som möjligt. Eller så kan du kanske bo ihop med en kompis, det är kul.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-09

Krav för att komma in på gymnasiet

Antagningskraven till gymnasiet varierar beroende på vilket program du ska söka. Det finns både program som är högskoleförberedande och program som är yrkesförberedande. Vi hjälper dig få koll på vad som krävs för de olika programmen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-29

Var tredje klarar inte av gymnasiet

Var fjärde gymnasieelev hoppar av skolan helt och hållet eller lämnar den med stora luckor i betyget. Många av dem hade klarat studierna om skolan visat mer engagemang, hävdar Sveriges Kommuner och Landsting. Här kan du läsa mer om hur det ser ut i olika kommuner. 

Läs mer