Billig kurslitteratur för fattiga studenter
07 okt 2021

Billig kurslitteratur för fattiga studenter

Det finns billiga alternativ till dyr kurslitteratur. Campusbutiken på Stockholms universitet säljer begagnat till bra priser.

Med en skral studiekassa och dyr kurslitteratur kan det vara svårt att få slantarna att räcka till. På Stockholms universitet har studentkåren löst problemet genom att dra igång Campusbutiken, en andrahandsbokhandel för kurslitteratur.

– Studenterna är överraskade och glada för att allt är så billigt och att de kan få pengar tillbaka på sina egna böcker, säger Sophie Atkins, 28, som är vikarierande butikschef på Campusbutiken.

Butiken är särskilt populär vid terminsstart. Då kan studenterna få stå i kö upp till en timme. Trots att butiken bara tar 20 procent av bokpriset i provision går verksamheten bra och omsättningen är hög. Medlemmar i studentkåren får rabatt.

– Vi försöker samarbeta med institutionerna så att vi kan lägga fram rätt böcker, säger Sophie.

Tidigare har hon pluggat holländska, engelska och kulturstudier i Holland, England och i Uppsala. I dag köper Sophie inga böcker i butiken eftersom hon jobbar på heltid. Men flera i personalen studerar och köper billiga böcker.

– Det är jättekul att jobba här! Min personal är jättefin. Det är viktigt för oss att det alltid finns böcker åt kunderna och det är en stolthet för personalen att de kan säga ”jag känner till den boken, den har gul rygg”. Vi kan många titlar utantill.

Tips: Hitta billig kurslitteratur

Internet
På nätet finns flera bokhandlare som har lägre priser än i butik. Sophie föreslår Lycknis eller Adlibris. Du kan också annonsera på olika forum och i sociala medier.

Sätt upp lappar
Skriv ner vilka böcker du vill bli av med och vilka du vill köpa. Sätt upp lappar på alla anslagstavlor på din skola eller institution. Glöm inte priser och telefonnummer.

Biblioteket
Många kursböcker finns på det lokala biblioteket eller går att beställa. Lite tråkigt är att du inte får stryka under eller anteckna i marginalen. Å andra sidan är det gratis.

Relaterat

Så tar du kontroll över studentekonomin

Utbildningarna som lönar sig mest

Expertens bästa ekonomitips

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Vila ut – och bli redo för hösten

Sommarlovet är här och för många högskolestudenter betyder det välförtjänt avkoppling. Men hur gör man för att vara pigg och redo för studier när terminen drar igång igen? Studenten Gustav Jansson och utbildningskonsulenten Mats Eneroth ger sina tips. Gustav Jansson, 23 år, från Nacka utanför Stockholm, har pluggat på universitetet i tre och ett halvt år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Först till kvarn får platsen

Det finns många kurser och program på högskolan som det fortfarande går att söka till i höst. Och det är först till kvarn som gäller.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-11

Så kniper du stipendiet

Som student har du möjlighet att söka många olika stipendier. Det krävs en hel del arbete för att göra en stipendieansökan, men det kan vara väl värt mödan. Läs mer här! 

Läs mer