Naturälskare - här hittar du karriären
12 aug 2022

Naturälskare – här hittar du karriären

Betyder sommaren att du klättrar i träd, planterar buskar och ständigt har jord under naglarna? Det finns perfekta utbildningar för dig. Och arbetsmarknaden ser ljus ut.

Gillar du att jobba med växter och jord kan du få jobba både högt och lågt – bokstavligt talat. Utbilda dig till trädgårdsmästare och gräv gropar, bli arborist och klättra i träd eller jobba med helheten som landskapsarkitekt.

Så ser arbetsmarknaden ut

Enligt HSV:s rapport ”Etablering på arbetsmarknaden” från 2010 ser arbetsmarknaden riktigt bra ut för den som utbildat sig inom trädgårds- och landskapsbranschen.

Två år efter examen var hela 98 procent etablerade på arbetsmarknaden av dem som utbildat sig till landskapsarkitekt. Motsvarande siffra för lantmästare och landskapsingenjörer var 81 procent. Bland agronomer hade 87 procent fått jobb.

"Vi måste kunna ta hand om miljön"

När AllaStudier får tag på Rikard Holst, 24, ska han iväg och ta jordprover. Han pratar snabbt och passionerat om sina studier till hortonom.

– Det är stimulerande att se hur genialt en växt är uppbyggd! utbrister han.

Som son till två tomatodlande föräldrar berättar Rikard om hur han växte upp i en trädgårdsmiljö och att han alltid varit trädgårdsintresserad. Där blev han förtjust i odling och växter. På gymnasiet gick han naturvetenskapsprogrammet och nu ska han börja sitt fjärde år av fem på hortonomprogrammet vid SLU i Alnarp.

Rikard poängterar att hortonomutbildningen är bred. När han är färdig kan han bland annat bli trädgårdsrådgivare, marknadsförare, odlingsrådgivare, ekonom inom trädgårdssektorn, odlare eller jobba med förädling i labb.

Vad är det som lockar med jobbet?

– Det är inne på tapeten, allt med mat och miljö grundas på vad vi gör i naturen. Det är ett framtidsbudskap, att vi måste kunna ta hand om miljön och få en fördjupad kunskap inom hållbar odling.

Med dagens debatter om övergödda sjöar och farlig mat kan man som vanlig människa ha svårt att sätta sig in i allt som händer med kemikalier inom jordbruk och odling. Det är ett av skälen till varför hortonomer behövs.

– Du måste inte ha koll på farliga medel. Men någon måste kunna det för att du ska känna dig trygg, säger Rikard.

Rikard tipsar: Vem borde bli bli hortonom?

  • Alla kan! Man måste inte ha en praktisk bakgrund som jag, många kursare är bara intresserade av ämnet.
  • Ett biologiintresse är en fördel. Gilla naturen!
  • Du bör vilja tro på den svenska odlingen, se möjligheterna. Visst är det kallt i Sverige och så, men det gäller att vara innovativ.
Senast uppdaterad: 12 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Ökad efterfrågan på farmaceuter

Sedan avregleringen av apoteken har det kommit cirka 200 nya apotek. En ny utbildning ska täcka behoven. Här hittar du tips och länkar. År 2009 avreglerades apoteket, sedan dess har det tillkommit ungefär 200 nya apotek och 20 nya apoteks­aktörer i Sverige. – Avregleringen har inneburit ett uppsving på farmaceutarbetsmarknaden, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Dags att välja om till gymnasiet

Kom du inte in på det du ville på gymnasiet? Eller har du kommit på att det är något helt annat du egentligen vill? Det är inte kört, fram till mitten av maj kan du ändra dig. Landets niondeklassare har precis fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Och nu drar den riktiga antagningen igång. Fram till mitten av maj pågår omvalsperioden där du kan ändra dina valalternativ, lägga til ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Svårt att få tillbaka studieavgift

Den som inte är nöjd med en vara eller tjänst brukar kunna få pengarna tillbaka. Men det gäller inte utländska studenter som betalar för att läsa vid svenska universitet. Amerikanska Connie Dickinson på Mälardalens högskola kräver tillbaka studieavgiften på 183 000 kronor. Hon anser att utbildningen hade för låg kvalitet. Hon uppger för P 3 Nyheter att läraren varken kunde engelska eller svenska.
Läs mer