18 okt 2021

Flest vill studera i Lund och Göteborg

När gymnasieungdomars intresse för högskolestudier undersökts, visar det sig att flest vill studera på Lunds universitet, följt av Göteborgs universitet.

SCB:s undersökning "Gymnasieungdomars studieintresse 2013/2014" visar att Lunds universitet är det universitet flest vill studera vidare på. 12 procent anger att del helst vill studera där. Andra populära lärosäten är Göteborgs universitet ( 9 procent), Uppsala universitet (8 procent) och Stockholms universitet (6 procent).

Värt att notera är att Malmö högskola faller ur topp 10-listan och att Karolinska Institutet för första gången på senare år återfinns bland de tio mest populära lärosätena.

I enkätundersökningen ingick en fråga om varför individen ville studera vid önskat lärosäte och där kunde upp till tre anledningar anges. Runt hälften har angett att en anledning är att de tror att utbildningen är bra där respektive att universitetet/högskolan har ett gott rykte. Andra viktiga anledningar är att lärosätet ligger nära bostaden, att det ligger i en trevlig stad samt att man tror att studentlivet är trevligt.

De 10 mest populära lärosätena bland gymnasister

Lunds universitet 12 procent

Göteborgs universitet 9 procent

Uppsala universitet 8 procent

Stockholms universitet 6 procent

Kungliga Tekniska Högskolan 5 procent

Chalmers tekniska högskola 5 procent

Handelshögskolan i Stockholm 4 procent

Umeå universitet 3 procent

Linköpings universitet 3 procent

Karolinska Institutet 2 procent

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskola har svar på våldet

Polis och skolpersonal har blivit utsatta för våld. Nu har en ny rapport hittat mönster. Ilska mot polisen, nyhetsmediernas bevakning, men framför allt ungdomars vanmakt och hopplöshet, låg bakom kravallerna som skakade Rosengård i Malmö i december 2008. Det hävdar forskarna bakom en färsk rapport från Malmö högskola där de inblandade – poliser, brandmän och ungdomarna själva – djupintervjuat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Forskare: Starka myror blir slavar

Vissa arter av myror saknar arbetare. I stället rövar de larver och puppor från kolonier av andra arter och gör dessa till slavar hemma hos sig själva. Men märkligt nog riktar de inte in sig på de sämst försvarade kolonierna när de göra sina slavräder, utan de som är bäst försvarade, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Animal Behaviour.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tandläkarstudenter pluggar mest

Studenter lägger olika mycket tid på studierna beroende på vad de studerar. Odontologistudenter hör till dem som ägnar mest tid framför böckerna. Idag, 3 januari, presenterar Högskoleverket de svenska resultaten från Eurostudent, en undersökning om studenters sociala och ekonomiska villkor i 25 europeiska länder. Enligt undersökningen varierar den tid studenter lägger ner på studierna stort mella ...
Läs mer