Tanja Danilova Högskoleprovet
29 jul 2022

Högskoleprovet förverkligade juristdrömmen

Tanja Danilova, 20, kom in på juristprogrammet i Lund – med hjälp av högskoleprovet. Hon har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete.

Tidigare var högskoleprovet främst en väg för sökanden utan gymnasiebetyg att ta sig in på högskolan. I dag är provet även en väg för de med gymnasiebetyg att ytterligare öka sina chanser att komma in, och att särskilja studenter med höga betyg.

– Genom att skriva provet hamnar du automatiskt i ännu en urvalsgrupp,  och ökar dina chanser att komma in. Vissa lärosäten använder också högskoleresultatet som ett skiljekriterium vid antagning till program med höga antagningspoäng, till exempel läkarprogrammet. Om flera sökande har samma meritvärde från gymnasiet blir den som har skrivit högskoleprovet prioriterad, berättar Mattias Wickberg, utredare på Universitets- och högskolerådet.

Att komma in på juristprogrammet var Tanja Danilovas mål hela förra läsåret. Hon visste att hennes chans var högskoleprovet och skrev totalt tre gånger, där hon höjde sig totalt 0,75 poäng och klarade därför antagningen till juristprogrammet med råge.

– Jag trodde aldrig att jag skulle klara det, matte har alltid varit min svaga sida trots att jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet. Jag pluggade inför högskoleprovet varje dag i sex månader, berättar Tanja Danilova.

Tanja Danilova tog hjälp av en onlinekurs genom Högskoleprovguiden, där man får uppgifter att lösa och sedan kommentarer och förklaringar till lösningarna. Genom kursen tränade hon på alla delmoment men gick framförallt till grunden med matten och lärde sig förstå logiken och grunderna.

­– Det låter konstigt men jag tycker om matte i dag och hatade det innan.

Hjälp inför högskoleprovet

Kurser: Det finns flera olika företag som anordnar förberedande kurser, både på nätet och med fysiska träffar. Ett exempel är Högskoleprovguidens onlinekurs.

Gamla prov: Att prestera bra på provet handlar inte bara om goda teoretiska kunskaper, utan också om provteknik. Lär dig hur frågor ställs, att prioritera rätt och prestera under tidspress genom att göra gamla högskoleprov, gärna på tid.

Appar: Exempel på appar som kan hjälpa: Nya högskoleprovet Lite, Högskoleprovet förklarat, HP-Matte, iHögskoleprovet Lite, Högskoleprovet läs. Tänk på att använda gratisversionen först om de kostar pengar.

Senast uppdaterad: 29 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lättare att få plats på högskolan

Den här hösten har färre nya studenter börjat på universiteten och högskolorna. Störst var minskningen bland nybörjare på civilekonomprogrammen och socionomprogrammen, rapporterar Högskoleverket (HSV). De senaste åren har fler och fler sökt sig till högskolan. Förra läsåret slogs rekord i antal studenter, men nu i höst vände trenden. Cirka 78 000 nya studenter började studera vilket är en min ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Mäklare – senaste trendutbildningen

Mäklarutbildning är populärt. Vid senaste antagningen hade man tre förstahandssökningar per plats – bara vid utbildningen i Luleå. En som hakat på trenden är Tomas Johansson, 23. För två och ett halvt år sedan började han på fastighetsmäklarprogrammet vid Högskolan Väst i Trollhättan. – Utbildningen har varit bra mestadels. Givetvis har det varit kurser man gillar mer än andra.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer