07 okt 2021

"Jag ville utmana mig själv"

Malene Aakre har valt att ta en termin av sin högskoleutbildning i Bangkok. –Jag har tidigare bott ett år i Australien, men i Thailand lockade en kultur som är så olik vår egen, säger hon.

Malene Aakre, 21 studerar journalistik och multimedia vid Södertörns högskola. När hennes kompis för ett år sedan flyttade till Bangkok får att studera till modedesigner föddes idén att göra en utbytestermin och bo tillsammans med henne.

– Jag ville utmana mig själv! Jag har tidigare bott ett år i Australien, men i Thailand lockade en kultur som är så olik vår egen. Det var en unik chans att få uppleva en riktig kulturkrock och utvecklas som människa. Dessutom är jag buddist och ville se templen, naturen och lära mig lite thailändska, berättar Malene Aakre.

Malene tog hjälp av en förmedling i Sverige och fastnade för Kasetsart University i Bangkok, som tar emot ett relativt stort antal utländska studenter.

Jag valde det här universitetet för att det är topprankat i Thailand med ett enormt campusområde som är som ett eget litet samhälle med butiker, restauranger, gym, pool och fina grönområden. Jag studerar bland annat international Business, international Marketing, makroekonomi och självklart thailändska som jag precis har börjat känna att jag kan använda i mitt vardagsliv här. Jag tar totalt sex kurser som i svenska termer blir 30 högskolepoäng.

Upplägget på studierna påminner mer om det amerikanska systemet än det svenska.

I Thailand använder man skoluniform även på universitetet och det innebär en stolthet att bära en skolas personliga brosch, knappar och bälte. Sedan är studierna i lite mer amerikansk stil med ”midterms” och ”finals”. Kulturen är väldigt annorlunda så ibland förstår man inte alls vad som är så roligt när en thailändsk lärare drar ett skämt. Det negativa i skolan är airconditioningen som kan stå på 10 grader när det är 38 grader ute!

Malene tycker att hon klarar sig bra ekonomiskt på studiemedlet från Sverige. Hon betalar ca 1000 kr/månad för en delad studio och på mat gör hon av med ung 800 kr/månad.

Det är billigt i Thailand och man kan leva bra på sitt studielån, utan att använda mer än vad man skulle göra hemma. För att ge ett exempel så köper jag alltid middag på ett av gatustånden här utanför. För åtta kronor får jag en god thailändsk rätt att njuta av.

Viktigt att tänka på om du funderar på Thailand

  • Skoluniform, oftast vit blus och svart kjol/byxor, är obligatoriskt även på universitetsnivå.
  • Kulturen är väldigt olik den svenska och det är viktigt att ta seden dit man kommer. I Thailand visar man till exempel stor respekt för äldre.
  • Boende är relativt lätt att hitta i Thailand, sikta på att boka ett temporärt boende från Sverige där du kan bo när du anländer och sök sedan boende på plats.
  • Kurslitteratur ingår ofta i terminsavgiften, men inte alltid.

LÄS OCKSÅ: Studera i Thailand

Hitta utbildningar i Thailand

Hitta utbildningar i Thailand

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Utbildningarna som garanterar jobb

Vill du vara säker på att få jobb efter examen så finns flera vägar att gå. Svenskt näringsliv har kartlagt högskoleutbildningar som leder till kvalificerade jobb. Enligt statistiken ligger många tekniska utbildningar i topp. Fysisk planering, teknisk nanovetenskap och arkitektur är några av de utbildningar där 100 procent av studenterna får kvalificerade jobb efter utbildningen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Vässa ditt akademiska språk

Att de språkliga kraven höjs när man börjar på universitetet är något som som många studenter kan skriva under på. Och det kan vara svårt att sätta fingret på vad som skiljer det akademiska språket åt från det vardagliga. – Det är annorlunda här och lärarna ställer mer krav, säger Gustav von Essen, som läser andra terminen på juristprogrammet vid Stockholms universitet, och får medhåll av sin ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Hon tog korta vägen till jobbet

Forskning vid Stockholms universitet visar att drygt 60 procent av de invandrare som varit i Sverige i sex år och arbetar, är överutbildade för sitt arbete. ”Korta vägen” är projektet som ska förbättra den siffran. Maria Baeva deltog förra året och har idag ett kvalificerat jobb. Korta vägen är en upphandlad arbetsmarknadsutbildning mellan svenska universitet och högskolor och Arbetsförmedlingen d ...
Läs mer