08 okt 2021

Sökes: Utbildade hantverkare

Sverige sticker ut i en internationell jämförelse genom att ha en stor brist på utbildade och erfarna hantverkare. Men för övriga yrkesgrupper har matchningsproblemet på den svenska arbetsmarknaden blivit mindre på senare år, enligt en undersökning från rekryteringsföretaget Manpower.

Nästan var femte svensk arbetsgivare som ska anställa har svårt att hitta rätt kompetens. Det visar Manpowers undersökning där 750 svenska företag berättar om sin rekryteringssituation.

Men även om det generella läget har blivit bättre – före lågkonjunkturen var det mer än dubbelt så många som upplevde att de hade problem att rekrytera rätt kompetens – så har vissa sektorer svårt att få tag på utbildad och erfaren personal. Störst brist är det på hantverkare som snickare, svetsare och murare med rätt utbildning och erfarenhet.

– Det är svårt att hitta erfaren personal, säger Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

En förklaring kan sökas i att branschen är så konjunkturberoende. Så svårigheten att få tag på rätt personal nu är egentligen en följd av 1990-talskrisen.

– Vi hade en svår situation under hela 90-talet, då det egentligen inte rekryterades något nytt folk överhuvud taget, säger Tullstedt.

Enligt honom har branschen tillsammans med facket jobbat med rekryteringsinsatser under en rad år, vilket nu börjar bära frukt. De senaste åren har det varit en ganska god tillströmning till de yrkesinriktade programmen i gymnasieskolan.

– Men erfarenheten får man bara genom att arbeta.

Fakta: Bristyrken i Sverige

I Sverige är det svårast att rekrytera följande yrkesgrupper:

1. Utbildade hantverkare, främst snickare, svetsare och murare

2. Kockar

3. Tekniker

4. Säljare

5. Skogs- och lantbruksutbildade personer

6. Högre chefer

7. Ingenjörer

8. Yrkeschaufförer

9. Säljchefer

10. Mellanchefer


Källa: Manpower

TT

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Sista chansen för gymnasievalet

I morgon är det sista dagen för Stockholms niondeklassare att göra sina gymnasieval. Årskullen blir den första att gå de nya gymnasieprogrammen – och dessutom införs den nya betygsskalan i höst. Femtonåriga kamraterna Maria Golas, Monika Mizgalewicz, Gabriella Krohn och Jacob Linder på Alfaskolan i Solna har alla bestämt sig vad de ska välja. – Jag vill bli läkare men är inte helt säker på vi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Läraren som ger eleverna "förläxa"

Traditionell katederundervisning kan snart vara ett minne blott. "The flipped classroom" ger lärarna mer tid för eleverna – utan läxor. På läraren Daniel Barkers fysiklektioner i gymnasieskolan Norra Real i Stockholm ser undervisningen inte längre ut som vanligt. I stället för att han föreläser för eleverna ägnas lektionen till frågor, uppgifter och diskussioner.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Urban gardener – en het nyhet

Stadsodling är hett och det speglas även i listan över nya yh-utbildningar. Nu kan du utbilda dig till "Urban Gardener".

Läs mer