16 apr 2019

Plugga och bli eftertraktad

Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Då kanske en yrkesutbildning inom teknik, bygg eller transport kan passa. Har du tur kan det finnas platser kvar på någon kurs redan i höst.

– Många bristyrken kräver ju högskoleutbildning. Men det finns många olika vägar in i jobb för den som inte vill läsa på högskolan, säger Tommy Olsson på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Buss- eller lastbilschaufför, betongarbetare eller plåtslagare. Det är några av Arbetsförmedlingens exempel på yrken där det råder brist på personal, men där det inte krävs någon högskoleutbildning. I stället kan man gå en utbildning på Komvux, vara lärling på ett företag eller gå en yrkeshögskoleutbildning och på det sättet bli ett hett villebråd på arbetsmarknaden.

En titt på listan antyder att många av bristyrkena med kortare utbildningsvägar än högskola är traditionellt manliga yrken. Ett exempel är lastbilsbranschen. Bara under det närmaste halvåret behövs 4 000 lastbilschaufförer.

– Vi tillhör ju en av få branscher som kan lova Arbetsförmedlingen att vi kan ge i stort sett alla som utbildas ett jobb, säger Bill Rehn, vd på TYA, samarbetsorgan för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom transportsektorn.

Bill Rehn önskar att fler kvinnor sökte sig till lastbilsföraryrket. I dag är bara cirka fyra procent kvinnor, och på utbildningarna är det sju procent. Detta trots att kvinnliga lastbilschaufförer är populära bland arbetsgivarna.

Fakta: Lastbilsmekaniker eller plåtslagare?

Arbetsförmedlingen har för TT:s räkning listat några olika utbildningsvägar till bristyrken som inte kräver högskoleutbildning.

Många finns som gymnasieutbildningar. I vissa fall kan kommunen erbjuda platser inom Komvux och i vissa fall finns yrkeshögskoleutbildning.

En alternativ ingång kan vara att börja som företagslärling. Då utbildas man inom företaget och går vissa teoretiska kurser vid sidan om.

Yrkesutbildningar

Byggnadsplåtslagare Gymnasiet / Komvux / Företagslärling

Lastbilsmekaniker Gymnasiet / Komvux

Betongarbetare Gymnasiet / Komvux / Företagslärling

Styr- och reglertekniker
/ Automationstekniker Gymnasiet / Yrkeshögskola cirka 1–2 år

CNC-operatör Gymnasiet / Yrkeshögskola cirka 1–1,5 år

Trafiklärare Yrkeshögskola 1,5 år, måste ha haft körkort en viss tid

Lastbilsförare Gymnasiet / Komvux / samt körkort och yrkeskompetensbevis

Larmtekniker Gymnasiet / Yrkeshögskola

Bussförare Gymnasiet / Kommunal vuxenutbildning, samt körkort och yrkeskompetensbevis

VVS-montörer Gymnasiet / Yrkeshögskola / Företagslärling


Källa: Arbetsförmedlingen

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Plugga biologi – jobba som arborist

Klättrar du hellre i träd än sitter inne på ett kontor? Tycker du att jobb på ett labb låter alldeles för instängt? En arborist ägnar dagarna i stadens trädkronor. Leon Martini började jobba som arborist 1999. Sedan dess har han startat eget, studerat fyra år och är i dag anställd på en firma med arborister i Göteborg. Vad gör en arborist? – En arborist vårdar träd genom klättring, speciellt i u ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-03-13

För dig som älskar kaffe

Trött på att få blaskig latte av en oförskämd barista? Snart kan en ny utbildning ändra på det. Xenter Botkyrka har ansökt till Yh-myndigheten om att få ge en utbildning i Café management. Enligt skolan finns en stor efterfrågan på kvalificerade baristor bland landets stora aktörer. Om ansökan blir beviljad kan de första studenterna påbörja sin utbildning hösten 2011. Utbildningen ska ta ett år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-22

Nu utbildas fler mathantverkare

Drömmer du om att bo på landet och att få skapa och sälja din egen ost, kött, bröd eller öl? Nu finns flera ettåriga yrkeshögskoleutbildningar som utbildar till mathantverkare. Matmedvetenheten ökar, vi vill veta vad vi stoppar i mun, och köper allt oftare lokalt producerad mat. Företag som arbetar med egen livsmedelsförädling har ökat med 56 procent mellan 2007 och 2011 i Sverige och det finns pl ...
Läs mer