18 nov 2021

Test: Vad ska du jobba med?

Har du svårt att bestämma dig för vilken väg som känns rätt? Räta ut de första frågetecknen genom att ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Testet bygger på den amerikanske professorn John Hollands ”matchningsteori”, en modell som bland annat har använts av Arbetsförmedlingen.

Om du inte är nöjd med resultatet

Här är några tips till dig som funderar över vad du vill bli.

  • Välj med både hjärna och hjärta. Var strukturerad när du tänker och utforska alternativen och utforska dig själv. Men känslorna måste också finnas. Du måste bli förälskad innan du bestämmer dig.
  • Ta reda på vad som finns. Du kan inte välja något du aldrig hört talas om. Här ligger en stor hemlighet som många blundar för. Med databaser och olika webbsidor kan du lätt få veta dina möjligheter.

  • Dröm stort. Sätt mål för ditt liv men var beredd att ompröva under vägen. Hinder är till för att övervinnas.
  • Ta hjälp av kompisar. Gör till exempel Arbetsförmedlingens test tillsammans, där kompisen svarar på frågor om dig. Då får du en utomståendes syn på vem du är. Sedan byter ni och du svarar åt din vän.

  • Var öppen! Det finns en teori som kallas ”planned happenstance” – planerad slump. Om du är nyfiken, flexibel och öppen så dyker det ofta upp saker längs vägen.

Senast uppdaterad: 18 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Billig kurslitteratur för fattiga studenter

Det finns billiga alternativ till dyr kurslitteratur. Campusbutiken på Stockholms universitet säljer begagnat till bra priser. Med en skral studiekassa och dyr kurslitteratur kan det vara svårt att få slantarna att räcka till. På Stockholms universitet har studentkåren löst problemet genom att dra igång Campusbutiken, en andrahandsbokhandel för kurslitteratur.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Modedesigner – inspireras av världen

Glamour, resor och vackra människor är en del av yrket. Men också press att vara kreativ och tuff konkurrens. Att jobba som modedesigner kräver sin man – eller kvinna. Så får du jobbet Pia Mouwitz är utbildningsledare på Textilhögskolan i Borås och har mångårig erfarenhet från branschen. – Det här är ett yrke där det är ett högt tempo och händer mycket.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-12

Naturälskare – här hittar du karriären

Betyder sommaren att du klättrar i träd, planterar buskar och ständigt har jord under naglarna? Det finns perfekta utbildningar för dig. Och arbetsmarknaden ser ljus ut. Gillar du att jobba med växter och jord kan du få jobba både högt och lågt – bokstavligt talat. Utbilda dig till trädgårdsmästare och gräv gropar, bli arborist och klättra i träd eller jobba med helheten som landskapsarkitekt.
Läs mer